BEGINNERSFOUTEN

15 TIPS OM BEGINNERSFOUTEN TE VOORKOMEN

 1. Doelstellingen niet te hoog voor uw eerste race

Je eerste race moet leuk zijn, en niet stressvol en teleurstellend. In de toekomst heb je genoeg races om voor records te gaan, stel geen onrealistische doelen. Probeer om met een glimlach op je gezicht te eindigen, tijd is nog niet belangrijk.

 1. Eet niet iets anders op de wedstrijddag

Maagkwesties kunnen leiden tot een zeer lange, zeer ongelukkige race dag. Probeer dus niet iets nieuws tijdens de race in de ochtend (of de vorige nacht). Oefen je racevoeding routine tijdens de training, zodat je weet wat er op de race dag werkt. (en niet werkt)

 1. Overslaan van transitietrainingen

Triathlon is meer dan alleen zwemmen, fietsen en rennen. Je moet ook van zwem-naar-fiets en fiets-naar-hardlopen wisselen, dus zorg ervoor dat je die overgang beoefent. Maak een mini-wisselzone in je tuin of huiskamer en oefen overgang van badmuts & bril tot fietsschoenen, helm en zonnebril. Doe hetzelfde voor fiets-naar-run overgangen tot de wissel vertrouwd aanvoelt.

 1. Fiets kwijt in Parc Fermé (wisselzone)

Niemand wil na het zwemmen zoeken naar zijn fiets in de wisselzone. Nee – hij is niet gestolen – je bent vergeten waar je de fiets hebt geparkeerd. Kijk voor je gaat zwemmen waar je fiets staat, tel bijvoorbeeld de rijen hekken of bepaal een markeringspunt.

 

 1. Het niet weten van de regels

Oké, er zijn een paar regels in de Triathlon sport. Deze wil je niet voor het eerst horen bij de briefing net voor de wedstrijd . Hier zijn een paar van de meest voorkomende regels die je moet weten:

 • U moet ten alle tijden uw helm dragen op de fiets, altijd de kinband met gesp vast. Dit voor, tijdens en na de race. Pak je fiets niet uit het rek totdat je helm is vastgemaakt!
  • Het stayeren op de fiets is verboden. Dat houdt in dat u tenminste 3 fietslengtes tussen u en de fiets voor u houdt. Bij sommige races kunnen dit 5 fietslengtes zijn – dus controleer de regels!
 • Geen koptelefoon tijdens het zwemmen, fietsen of rennen.
 • Op de fiets blijf je rechts, tenzij je gaat passeren.
 1. Koop veel materiaal voor de eerste race, doe maar niet.

Tri pakken, triathlon fietsen, aero helmen, race wielen … er is veel materiaal die je kunt kopen voor een triathlon. Maar even serieus, bespaar dat voor later. Wacht tot je verslaafd bent. Zelfs dan, zorg ervoor dat je koopt wat je nodig hebt voordat je veel teveel duur materiaal koopt.

 1. Start niet in de voorste zwemlijn.

Tenzij u de laatste 5 jaar een competitieve zwemmer was, ga anders niet  in de voorste lijn liggen bij de zwemstart. Bespaar je veel stress en frustratie, ga in dezelfde lijn liggen met degenen die van plan zijn om dezelfde snelheid te zwemmen als jij. Vraag de mensen om je heen voor de start wat hun verwachting is om een idee te krijgen wat voor u de juiste plaats zal zijn voor de start.

 1. Vervuiling op het parcours

Tijdens het rennen zien we dat mensen vuilnis door de race gooien. Dat past het niet bij de triathlon. Zorg ervoor dat u alleen rommel weggooit  daar waar het mag of voor bedoeld is.

 1. Zwemmen in open water voor de eerste keer op de race dag

De meesten van ons trainen voor wedstrijden in het zwembad, maar wedstrijden die  in een meer of vaart gehouden worden. Die overgang kan best tegenvallen , want de zichtbaarheid is veel lager en dat kan desoriënterend werken. Zorg ervoor dat u wat tijd reserveert om te zwemmen in open water voor de wedstrijd om onaangename verrassingen te voorkomen.

 1. Repareer je eigen fiets….

U hoeft geen fietsenmaker te zijn, maar een aantal basis onderhoudsvaardigheden weten behoed u van mogelijke frustratie. Vraag uw lokale fietswinkel of een fietsvriend om u te leren: hoe u een losse ketting kunt herstellen en hoe u een lekke band kunt verwisselen. Dit zijn de twee meest voorkomende problemen die u kunt tegenkomen en zijn veel gemakkelijker te leren dan u denkt!

 1. Zwemlessen nemen, doen.

Bij het hardlopen en fietsen, wordt je beter van gewoon meer doen. Maar bij het zwemmen werkt  dit niet zo. Het is belangrijk om vanaf het begin aan uw vorm te werken. Neem zwemlessen bij je lokale openbare zwembad. Train om de borstcrawl lange tijd en met de juiste techniek uit te voeren.

 1. Inrichten wisselplek.

Wees niet die atleet die een strandhanddoek gebruikt om je wisselplek op te zetten. Er is beperkte ruimte en zoveel ruimte is niet nodig! Gebruik niet groter dan een keukenhanddoek om uw wisselplek in te richten.

 1. Hardlopen met je helm op…

Het gebeurt dat mensen de hele ronde met een helm op de hardloopronde doen. Om deze fout niet te maken! Hoewel het een ongevaarlijke fout is, is het nog steeds een die je waarschijnlijk wilt vermijden. Doe je helm af nadat je je fiets hebt teruggeplaatst in het fietsenrek, dus niet vergeten!

 1. Checklist voor de wedstrijd.

Het is niet leuk om naar de wedstrijd te gaan en te realiseren dat je thuis iets belangrijk hebt vergeten. Dan kan een checklist kan je dag redden. Checklist vind je ook op deze website, kopiëren, plakken en vooral checken…

 1. En het allerbelangrijkste…

Bij een goede voorbereiding gaat het je allemaal zeker lukken en ondanks alle regels, tips en tricks…
Vergeet één ding niet, zorg er vooral voor dat je plezier hebt tijdens je race, geniet en finish met een glimlach….